Wilma van Kessel, de moeder van FC de Rakt




Wanneer je in het buitengebied van Uden woont en aan voetbal denkt, denk je meteen; FC de Rakt. Vanuit mijn oogpunt een heel bijzondere vereniging. Iemand zoals ik, die helemaal niks heeft met voetbal, is toch vaak erg verbaasd over het enthousiasme waarmee iedereen spreekt, die iets heeft met FC de Rakt. Waar komt dat vandaan? Waarom groeit die club zo hard? Daar zullen beslist wel vele goede argumenten voor zijn, maar ik heb er eentje gesproken; Wilma van Kessel!
Heel veel jaren geleden, toen FC de Rakt nog echt op de Rakt in het Rattenbosch speelden, ontstond het idee om jeugdteams tot stand te laten komen. Met name Jopie van Lanen zette zich enorm in om een team van F-jes uit het zand te trekken. Ook de zoons van Wilma van Kessel werden hiervoor benaderd. Nauwelijks oud genoeg, maar fanatiek, kwam de jeugd van de grond. De club groeide. Na de verhuizing naar het sportpark Moleneind, ging Wilma op zaterdag bardienst draaien. Een paar jaar later werd het clubhuis van FC de Rakt gebouwd en werd Wilma van Kessel gevraagd om het wel en wee rondom het clubhuis te regelen. Daar moest Wilma toch even over nadenken. Zij had persoonlijk niks met voetbal, zij is meer van handbal. Om dan in het bestuur van een voetbalclub te gaan zitten? Ze zei ja, want besturen is namelijk wel haar ding! Ze werd bestuurslid accommodatie-zaken in en om het clubhuis.

Gedragsregels FC de Rakt
Voor mijn gevoel had FC de Rakt geen betere kunnen treffen. Wilma is zowel op zaterdag als op zondag vaak full time en ook op donderdagavond bij FC de Rakt te vinden. Natuurlijk ze doet niet alles alleen, bij FC de Rakt draagt iedereen zijn steentje bij. Wanneer je lid wordt, teken je ook voor een aantal taken en gedragsregels. Iedereen behandelt iedereen met respect, niemand gaat scheldend langs de lijn of in het veld staan. Daar wordt je op aangesproken. Zo laat je ook je kleedkamer netjes achter. En dan die taken; die variëren van bardienst draaien, fluiten als scheidsrechter, teamleider zijn tot helpen bij de jaarlijkse grote schoonmaak. Daarmee verdien je “vrijwilligers”punten. Per jaar moet je er per gezin twee bij elkaar sprokkelen. Daar staat dan ook veel tegenover. Rakt sokken krijg je één keer, je outfit krijg je te leen van de club, de was van je shirt en broek wordt voor je gedaan, de contributie is laag. Natuurlijk mogen alle commissies niet worden vergeten, die organiseren een heleboel dingen, zoeken sponsoren, organiseren toernooien, zorgen ervoor dat iedereen materialen en kleding heeft, organiseren activiteiten voor jong en oud van jeugdkamp, carnaval tot beachparty.

Wilma is de lijm
Prachtig natuurlijk, al die inzet, zoveel hulp en lage kosten, maar al die korreltjes los zand vormen nog geen kasteel. Voor de lijm zorgt Wilma. Zij coördineert, zij opent en sluit vaak, zij attendeert clubleden op hun taken en confronteert hen soms met hun gedrag, zij is er als de bestellingen binnenkomen, springt bij wanneer er gaten vallen, zij is eigenlijk de moeder van de vereniging.
Wilma, FC de Rakt mag zich in de handjes wrijven met mensen zoals jij. Bedankt voor dit gesprek, het was erg gezellig.

Bron: website Gebiedsplatform Uden - buiten

Reacties