Heren Olympia'89/DOS'80 naar nacompetitiefinale

OSS - De handballers van Olympia'89/DOS'80 moeten nog één tegenstander verslaan om naar de eredivisie te promoveren. Zaterdagavond werd in een bomvolle en snikhete Mondriaanhal ARBO Rotterdam Handbal met 33-27 (rust 16-14) verslagen, waardoor die ploeg degradeerde naar de eerste divisie en waardoor de Ossenaren met de nog onbekende winnaar van de andere nacompetitiepoule gaan bepalen wie volgend seizoen eredivisie speelt.

De blijdschap was uiteraard groot aan Olympia-zijde na afloop van de wedstrijd. De droomreeks blijft maar voortduren. De overwinning op de Rotterdammers was verdiend. Na de 0-1 stond de ploeg van trainer Frans van Erp de hele tijd voor, maar het verschil tussen beide ploegen was ook weer niet heel groot. Daardoor was de zege gevoelsmatig pas binnen toen Jordi van Erp een kleine drie minuten voor tijd de 30-26 tegen de touwen gooide.

Geert van de Goor, Wout van Iperen en Harm van Iperen gaven in de absolute slotfase de eindstand een nóg mooier aanzien.

Tekst loopt door onder het filmpje
Jordi van Erp maakt de 30-26, we zijn heel heel dicht bij de finale

Olympia was de tweede helft begonnen met een voorsprong van 16-14, maar de tegenstander gooide alles in de strijd om degradatie te voorkomen. Het Rotterdamse team wist dat een nederlaag einde verhaal betekende en met die wetenschap in het achterhoofd probeerde het een ommekeer te bewerkstelligen. Even had de thuisploeg het moeilijk en moest het een aantal keer verdedigen om een gelijkmaker te voorkomen (16-15 en 17-16). Daarna stonden de rood-zwarten weer op, met keeper Erwin van den Elzen en Chiel van Iperen in een glansrol. Eerstgenoemde stopte niet alleen een strafworp, maar ook nog andere lastige inzetten. Laatstgenoemde bewees niet alleen te kunnen scoren vanaf de rechteropbouwpositie, maar ook vanuit de rechterhoek.

Chiel van Iperen maakt ook de 25-21, waarna Erwin van den Elzen een open kans onschadelijk maakt

De 25-21 bleek de laatste treffer van Chiel, want even later bij een stand van 26-22 en elf minuten op de klok, kreeg hij juist zijn derde tijdstraf en dus rood. ARBO Rotterdam Handbal putte daar moed uit en kwam terug tot 26-24. Bij die stand stond Olympia inmiddels nog maar met vier man op het veld omdat Kevin de Leeuw ook een tijdstraf had gekregen. Jordi van Erp maakte in de tegenaanval met een fraaie passeeractie en dito schot direct de 27-24, een flinke tik voor de opponent. Toen Kevin zijn twee minuten erop zaten, sneakte de Wijchenaar het veld in. Olympia had dat eerder door dan Rotterdam en speelde hem vrij. Met nog 7,5 minuut op de klok tekende hij de 28-24 aan.
De Zuid-Hollanders toonden nog twee keer lichte tekens van veerkracht (28-25 en 29-26), maar bij 30-26 was het gedaan.

Topscorer aan Olympia-zijde was Geert van de Goor. De routinier speelde een beresterke partij en dat zette hij met name in de eerste helft (6) om in doelpunten. In het tweede gedeelte van die eerste helft maakte Olympia het eerste gaatje: van 6-6 naar 11-6. Dat was nog zeker niet de beslissing van de wedstrijd, omdat de gasten, die op de tribunes door veel supporters ondersteund werden, zich terugknokten tot 12-11. En dat deden ze ook nog een tweede keer in het eerste bedrijf: van 15-11 naar ruststand van 16-14. Daar kocht het uiteindelijk niks voor.

Olympia'89/DOS'80 - ARBO Rotterdam Handbal 33-27 (16-14). Scores Olympia: Geert van de Goor 9, Chiel van Iperen 7, Jordi van Erp 5, Harm van Iperen 4, Erik Loeffen 3, Wout van Iperen 3, Kevin de Leeuw 2.