Spectaculaire ontknoping levert heren Olympia’89/DOS’80 zege op tegen NHC

Harm van Iperen

OSS - In een meeslepende finale wisten de handballers van Olympia’89/DOS’80 de thuiswedstrijd tegen laagvlieger NHC ternauwernood te winnen: 32-31 (rust 17-16). Door die overwinning blijft de Osse eerstedivisionist op de derde plaats staan, nu exact halverwege de competitie.

De laatste tien minuten en de laatste twintig seconden van de wedstrijd waren een boek op zich. Te beginnen met de absolute dying seconds van de partij. Tegenstander NHC besloot bij een achterstand van 31-30 de keeper in te wisselen voor een extra veldspeler. Dat leek in eerste instantie resultaat op te leveren, want met een extra mannetje in de aanval werd de gelijkmaker afgedwongen. Keeper Erwin van den Elzen reageerde alert en gooide de bal pijlsnel naar Harm van Iperen. Die sprintte naar de middenlijn en gooide direct de bal in het lege doel. Eind goed al goed voor de thuisploeg, punten binnen. De spectaculaire ontknoping maakte het niet al te beste spel goed voor het wederom talrijke publiek.

Dan de fase ervoor. Beide ploegen gingen de laatste tien minuten in met een stand van 28-28. De gasten uit de provincie Utrecht maakten de eerstvolgende treffer, waardoor ze na 21-22 voor de tweede keer op voorsprong kwamen. A-junior Thomas van Kessel, deze zomer overgekomen van Habo’95, bewees bij die stand dat hij het woord plankenkoorts niet kent. Vanuit de hoek gooide hij zijn tweede doelpunt tegen de touwen. Werd hij bij die goal nog vrijgespeeld, bij de 30-30 zat er meer eigen initiatief in. Zo maakte Thomas, zonder de winnende goal van Harm de onbetwiste man of the match, ook de derde achterstand van Olympia ongedaan.

Kevin de Leeuw was de man van de 61e treffer van de wedstrijd. Hij gooide in de omschakeling vanaf een dikke tien meter de bal keihard in het netje. De stand van 31-30 bleef lang op het bord staan, omdat NHC kracht begon te verliezen voor de eerder zo succesvolle schoten van afstand, keeper Erwin van den Elzen een penalty stopte en omdat de ploeg van trainer Frans van Erp in de aanval de klus maar niet voortijdig wilde klaren. Dat bleek uiteindelijk dus zonder gevolgen te zijn.

Over de eerdere vijftig minuten: Olympia had telkens het initiatief, maar kon slechts enkele keren een iets grotere marge pakken. Maar 8-5, 15-12 en 25-22 bleken niet de opmaat van een simpele zege. Daarvoor was de tegenstand te groot en het eigen spel niet goed genoeg. En wellicht had het dit keer ontbreken van beide broers Van Iperen (Chiel en Wout) ook zo zijn invloed.

Olympia’89/DOS’80 - NHC 32-31 (17-16). Scores Olympia: Frank Loeffen 7, Kevin de Leeuw 5, Jordi van Erp 5, Geert van de Goor 4, Thomas van Kessel 3, Harm van Iperen 2, Martin van Iperen 2, Olaf Langens 2, Frennie Bens 1, Erik Loeffen 1.