Heren Olympia'89/DOS'80 op wilskracht naar zege in eerste finaleduel tegen Bevo 2

OSS - De handballers van Olympia'89/DOS'80 gaan met een kleine voorsprong de return van de nacompetitiefinale tegen Bevo 2 in. De Ossenaren wonnen knap met 22-20 van de Limburgers, een te kleine marge om te bepalen wie de favoriet is om volgend seizoen eredivisie te spelen. De overwinning kwam in de slotfase tot stand, op pure wilskracht. Keeper Rik Horbach speelde een cruciale rol in de zegepartij.

Olympia begon onwennig aan het eerste deel van het finaletweeluik; na zes minuten was er nog niet gescoord, terwijl de tegenstander dat al wel had gedaan. Gelukkig was met 2 tegendoelpunten de schade gering. Het was een voorproefje van een spannende wedstrijd waarbij er geknokt moest worden voor elk doelpunt. Kevin de Leeuw en Jordi van Erp repareerden de eerste achterstand (2-2), maar Bevo 2 bleef daarna telkens aan de goede kant van de score. Chiel van Iperen bracht drie keer de ploegen echter weer op gelijke hoogte (3-3, 4-4 en 7-7). Vanaf daar bouwde de eredivisionist die zijn plekje verdedigt op het hoogste landelijke niveau weer aan een voorsprong: 9-11. Maar met de rust in zicht kwamen er weer wat extra krachten los in de ploeg van trainer Frans van Erp. Harm van Iperen mocht zich dankzij de afwezigheid van Frank Loeffen ontfermen over de strafworpen en maakte op deze wijze de laatste treffer van de eerste helft: 11-11.

In het begin van de tweede helft kwam Olympia voor het eerst op voorsprong. Martin van Iperen was daar als eerste verantwoordelijk voor (12-11), daarna deden Kevin de Leeuw (13-12) en Chiel van Iperen (14-13) hetzelfde. Een mentaal tikje voor de gasten? Geenszins, die bleven ijzig koel en namen het initiatief weer over. Het werd opnieuw achtervolgen voor Olympia, dat bovendien keeper Rik Horbach dankbaar moest zijn voor een aantal heel spectaculaire reddingen. Noteerde hij voor rust 5 saves, na rust kwamen er nog eens 12 bij, bovendien niet de makkelijkste ballen.

Net zoals in de eerste helft was het Chiel van Iperen die twee keer de gelijkmaker produceerde: 16-16 en 17-17. Die laatste goal was de inleiding van een sterke periode van Osse zijde, want na laatstgenoemd doelpunt ging Olympia erop en erover. Harm van Iperen benutte opnieuw een strafworp, gevolgd door een raak schot van Frennie Bens: 19-17. Bevo kon antwoorden met twee treffers op rij en ook op de 20-19 van Olaf Langens volgde een productieve reactie van de reserves van de Beneliga-club.

Dat gold gelukkig niet voor de 21-20 die Harm van Iperen maakte en de 22-20 van Kevin de Leeuw. Zodoende gaan de rood-zwarten met een nipte voorsprong de return in. Op basis van deze wedstrijd is het moeilijk te zeggen wie favoriet is, maar het is in elk geval prettig om met een positieve balans naar Limburg te trekken volgende week.

Olympia'89/DOS'80 - Bevo 2 22-20 (11-11). Scores Olympia: Chiel van Iperen 8, Harm van Iperen 4, Kevin de Leeuw 3, Olaf Langens 2, Jordi van Erp 2, Frennie Bens 2, Martin van Iperen 1.