Olympia'89/DOS'80 verliest thriller tegen BFC met één punt

OSS - De handballers van Olympia'89/DOS'80 hebben de vijfde competitiewedstrijd van het seizoen op de meest zure wijze verloren. In de slotfase won BFC alsnog met één punt verschil, terwijl de Osse eredivisionist het grootste gedeelte van de wedstrijd de leiding had gehad. Soms zelfs wel met een marge van drie, zoals bij rust (14-11). Zodoende wachten de rood-zwarten nog altijd op het eerste punt.

Van de nul af komen was zaterdagavond in de Mondriaanhal het doel. En daar handbalde en streed Olympia ook goed genoeg voor. Maar in de sport krijg je niet altijd wat je verdient. Misschien past zo'n late nederlaag ook in de reeks waar de ploeg van trainer Frans van Erp mee bezig is. Met vier nederlagen in het achterhoofd valt het dubbeltje misschien net iets vaker de verkeerde kant op. Een schot vanuit de tweede lijn van Erik Loeffen bij 23-22 viel bijvoorbeeld binnenkant paal uit het doel. Loopt dat even anders, dan wordt het 24-22 en hebben de Limburgers een grotere berg te beklimmen om alsnog de overwinning te pakken. Nu viel aan de overkant de 23-23 en kregen de Limburgers het momentum; met nog twee minuten op de klok brachten zij juist het verschil naar twee: 24-26. Youri Jonkers maakte vanuit de tweede lijn de 25-26, met nog ruim een minuut te gaan. Olympia kwam echter niet tot een afronding in zijn laatste aanval, waarna BFC het duel professioneel uitspeelde.

De rood-zwarten gaven na de zeperd van vorige week bij Limburg Lions 2 een teken van leven tegen de nummer vijf van de eredivisie, ook nogmaals een signaal dat het prima mee kan in de eredivisie. Waarom nam oude bekende BFC (in 2015-2016 in de tweede divisie en in 2016-2017 in de eerste divisie de grote titelconcurrent, met voor beide verenigingen één keer succes) dan toch de zege mee? De keeper Jordi Govaarts sleepte zijn ploeg er op cruciale momenten doorheen met prima reddingen, terwijl rechteropbouw Ivo Elissen scorend maar niet kon worden afgestopt door Olympia's defensie. En de 14-11 bij rust werd gevolgd door een goede run van BFC waardoor het geloof van de tegenstander uit Beek toe- in plaats van afnam. Een sterk Oss' begin van de tweede helft had wellicht een vorentscheidung kunnen betekenen.

Bij de thuisploeg was Chiel van Iperen goed op schot met acht doelpunten, terwijl Jordi van Erp in de tweede helft ook loskwam met mooie goals. Opvallend was dat Olympia vaak de trekker succesvol overhaalde als de tijd krap was. Hetzij vanwege een dreigend gevalletje van tijdspel (naast Jordi van Erp ook onder meer Olaf Langens een keer), hetzij vanwege het naderende rustsignaal (Harm van Iperen met een ultieme poging van grote afstand). De keepers noteerden ook heel wat reddingen. Rik Horbach hield onder meer een strafworp en enkele grote open kansen in de eerste helft. In de laatste twintig minuten pakte ook Erwin van den Elzen de nodige ballen. Maar een punt leverden al die positieve punten dus niet op.

Een speciale avond werd het voor Kyan van Berlo. Natuurlijk deed de nederlaag hem ook veel zeer, maar de 15-jarige B-junior uit Gemert mocht wel mooi zijn debuut maken in de spannende slotfase en dus voerde trots misschien toch wel de boventoon.

Olympia'89/DOS'80 - Anytime Fitness BFC 25-26 (14-11). Scores Olympia: Chiel van Iperen 8, Jordi van Erp 5, Harm van Iperen 3, Youri Jonkers 3, Olaf Langens 2, Erik Loeffen 2, Twan van Iperen 1, Frennie Bens 1.