Olympia'89/DOS'80 van laatste plaats af door klinkende zege op Havas


ALMERE - De handballers van Olympia'89/DOS'80 hebben de wedstrijd waar zij hun zinnen hartstochtelijk op hadden gezet, overtuigend gewonnen: 23-33 bij Havas na een ruststand van 15-17. Het is de eerste zege van de Ossenaren in de eredivisie, waar de tegenstander er eerder al één had genoteerd. Omdat de rood-zwarten al wel een keer gelijk hadden gespeeld (bij DFS Arnhem) en de Almeerders nog niet, is Olympia/DOS hekkensluiter-af.

Het seizoen van de jongens van trainer Frans van Erp was er tot nu toe vooral een van nederlagen, ondanks de progressie die er de laatste weken overduidelijk werd gemaakt. De laatste weken werden de tegenstanders het vuur na aan de schenen gelegd, maar leverde het niets tastbaars op. Of je zou de complimenten van onder meer Quintus en Hellas zo moeten noemen. Het geloof dat bij Havas de eerste overwinning zou worden geboekt en dus de laatste plaats zou worden overgedaan, was dan ook volop aanwezig.

Maar goed, dan moet je het nog wel even doen. Tot nu toe voelde Olympia zich elke wedstrijd de underdog, maar nu niet. Op zijn minst gelijkwaardig voelde de ploeg zich ten opzichte van Havas. Dat had de Ossenaren kunnen doen verkrampen, maar dat bleek in geen enkel opzicht, al direct vanaf het begin. Chiel van Iperen gaf met drie puntgave doelpunten een voorproefje wat er van hem en zijn ploeggenoten allemaal nog moest komen: 0-3 en 1-4.

Twee doelpunten Mitchell van Lieshout

Wat voor Olympia gold, gold uiteraard ook voor Havas. Zij hadden deze datum natuurlijk ook al wekenlang rood gearceerd in de agenda. En dus haakten zij aan: 4-5. De gasten schrokken er niet van en onder meer dankzij een rake rebound van een penalty van Frank Loeffen werd de marge weer naar drie getild: 5-8. Dat werd gevolgd door twee Havas-treffers, waarna Olaf Langens een duit in het zakje deed: 7-9. Het bleef lange tijd schommelen rond de marge van twee. Met de rust in aantocht leek het verschil op te lopen tot drie - onder meer door twee goals van 'ultra' Mitchell van Lieshout (normaal actief in het tweede) - maar in de laatste aanval maakte de thuisploeg nog de 15-17.

De beginfase van de tweede helft zou dus heel belangrijk worden, zoveel was duidelijk. Dat had Olympia zich ook in de oren geknoopt. Harm van Iperen (tweemaal) en Kevin de Leeuw zorgden met hun doelpunten ervoor dat een tijdstraf van Havas in klinkende munt werd uitbetaald: 16-20. In die fase viel een van de scheidsrechters geblesseerd uit, het duel werd echter snel hervat. De gastheren kwamen nog een keer terug tot een spannende marge (19-21), maar op dat moment stond Chiel van Iperen met twee treffers weer op. De 19-23 werd beantwoord door de ploeg uit Almere, maar na 20-23 was het weer vier keer op rij raak voor Olympia. De stand van 20-27 kwam op het bord met nog tien minuten te gaan.

Toen wist Olympia eigenlijk wel dat het heel gek moest lopen om de eerste zege nog weg te geven. Dat gebeurde dan ook niet. Havas had het geloof ook niet meer, waarna de ene promovendus de andere promovendus op grotere achterstand zette. Vier van de laatste vijf doelpunten waren opnieuw van Chiel van Iperen, met zijn lob (de 23-31) als fraaiste treffer. De zege kreeg uiteindelijk dus zelfs nog erg hoge cijfers: 23-33.

'Boost voor vertrouwen'

Aanvoerder Erik Loeffen vond het een meer dan terechte zege. “We begonnen erg scherp, maar zij kwamen terug. In het begin van de tweede helft liepen we weer uit. We zijn nooit echt in gevaar gekomen. We wisten het zeker toen we de marge tot vijf a zes hadden vergroot. In de break waren we slordig, dus we hadden het misschien al eerder moeten beslissen. En in de laatste fase was bij Havas de pijp leeg, waardoor de score nog hoog uit viel.”

Hij voelde dat er iets meer spanning op de ploeg zat dan eerder dit seizoen. “Hadden we vandaag verloren, dan voelden we ons echt de slechtste van de eredivisie. Je wilt niet een puntje hebben na de heenronde. We zijn sinds deze week ook drie keer in de week gaan trainen, mooi dat dat snel beloond wordt. Dit is een boost voor het vertrouwen die we in de tweede seizoenshelft goed kunnen gebruiken.”

Havas - Olympia'89/DOS'80 23-33 (15-17). Scores Olympia: Chiel van Iperen 11, Frank Loeffen 4, Harm van Iperen 4, Mitchell van Lieshout 3, Erik Loeffen 3, Jordi van Erp 3, Frennie Bens 2, Kevin de Leeuw 2 en Olaf Langens 1.

Reacties