Olympia'89/DOS'80 in allelaatste seconde van de nul af tegen DFS Arnhem

ARNHEM - De handballers van Olympia'89/DOS'80 hebben eindelijk het eerste punt weten te pakken in de eredivisie. Uit bij DFS Arnhem werd het 30-30, omdat Chiel van Iperen in de allerlaatste seconde via het verdedigingsblok de gelijkmaker tegen de touwen gooide. Misschien een beetje lucky, maar gezien het spelbeeld een meer dan verdiend punt. Want de eerste helft (13-15) was de ploeg van trainer Frans van Erp sowieso de bovenliggende partij. In de tweede helft kantelde de wedstrijd, maar dankzij hun veerkracht zijn de rood-zwarten van de nul af op de ranglijst.

De laatste weken voelde je aankomen dat het niet lang meer zou duren voordat de serie nederlagen zou worden afgebroken. Thuis tegen BFC (25-26) hadden de Ossenaren minimaal een punt verdiend, terwijl vorige week bij Aalsmeer 2 met een behoorlijk gehavende ploeg prima werd gespeeld, helaas zonder resultaat (29-26). In dat opzicht kwam de trendbreuk niet als een verrassing, ondanks dat de tegenstander eerder dit seizoen enkele knappe resultaten (gelijkspel bij koploper E&O bijvoorbeeld) had geboekt.

DFS begon goed aan de wedstrijd en nam drie keer de leiding (1-0, 2-1, 3-2), maar Frank Loeffen, Erik Loeffen en Frennie Bens maakten die treffers ongedaan. Cirkelloper Harm van Iperen scoorde daarna twee keer. Die dubbelslag was een mentaal tikje voor de thuisploeg, die daarop ook nog de 3-6 van Frennie Bens en 3-7 van Chiel van Iperen moest incasseren. Maar bij die stand rechtten de Arnhemmers hun rug. Binnen redelijk korte tijd hadden zij de stand weer opgehaald naar 8-8, 9-9, 10-10 en 11-11. Maar Olympia bleef aan de goede kant van de score, ook doordat bij laatstgenoemde stand achtereenvolgens Olaf Langens en Twan van Iperen hun enige goal van de avond maakten: 11-13. Jordi van Erp maakte de laatste twee Osse treffers voor de rust, waardoor de rood-zwarten met een prettige stand van 13-15 de kleedkamers konden opzoeken.

DFS begon getergd aan de tweede helft, in de wetenschap dat het tegen een laagvlieger moest winnen. De 14-15 werd gevolgd door de 14-16 van Chiel van Iperen, maar daarna was het drie keer op rij raak voor de gastheren: 17-16. Olympia moest even alle zeilen bijzetten om bij te blijven en dat lukte onder meer door een productieve Frank Loeffen. Hij maakte zowel de 18-18 als 18-19 (strafworp) als 19-20. Aanvoerder Erik Loeffen zorgde naar later bleek voor de laatste voorsprong (21-22), waarna DFS nog strakker de regie in handen nam. Tot vijf keer toe had de thuisploeg een marge van twee treffers: 26-24, 27-25, 28-26, 29-27 en 30-28. De eerste twee keer werd die gehalveerd door een doelpunt van Harm van Iperen, de derde en vierde keer door een goal van Kevin de Leeuw.

De laatste treffer van de Wijchenaar betekende de 30-29. Daarna kreeg DFS dus nog een aanval om opnieuw een marge van twee te bewerkstelligen en de wedstrijd te beslissen, maar dat lukte dus niet. Olympia had nog één aanval om het zevende verlies op rij te voorkomen. Een negen meter leverde na enkele keren rondspelen en een lichte overtreding van de thuisploeg een nieuwe negen meter op. Dit keer waren er nog zo weinig seconden over dat vrijwel direct moest worden afgerond.

Chiel van Iperen werd logischerwijs gezocht. Waar hij eerder die avond zeven keer knalhard uithaalde en zodoende de keeper kansloos liet, had hij dit keer wat geluk. Zijn inzet werd door het verdedigingsblok van richting veranderd, waardoor de doelman op het verkeerde been kwam te staan. 30-30, einde wedstrijd. Een opsteker in aanloop naar de derby van volgende week thuis tegen Tachos. De Waalwijkers beleefden ook een prettig weekeinde door de eerste zege van het seizoen te boeken.

DFS Arnhem - Olympia'89/DOS'80 30-30 (13-15). Scores Olympia: Chiel van Iperen 8, Frank Loeffen 5, Harm van Iperen 4, Jordi van Erp 3, Kevin de Leeuw 3, Frennie Bens 3, Erik Loeffen 2, Olaf Langens 1, Twan van Iperen 1.